Do not afraid to lose because the person who win had lose for many time .

Being A Muslimah ? Isn't difficult ?

Photobucket

Assalamualaikum dear Muslimah . Okay , testing nak speaking sebenarnya -..- Today , Aina want to talk about our title , "Being Muslimah ? Isn't difficult ?"

Okay , back to the normal . Bila Aina cakap pasal nak jadi seorang Muslimah , Aina teringat pulak perangai Aina sebelum nak jadi seorang Muslimah Sejati ni . Yes , its truly difficult for me . 

Dulu , I am wearing leggings . Yes ! L - E - G - G -I - N - G - S. Boleh bacakan ? Good . Good . Aina rasa selesa sangat pakai leggings , pastu pakai baju atas punggung . Serious , it was look weird . And korang tahukan seluar warna warni zaman sekarang ni ? Aina teringin sebenarnya nak pakai . Tapi , bila tengok balik , seluar macam tu amat terang and Aina rasa boleh tarik perhatian lelaki . 

Korang tahu ? Berdosa tarik perhatian lelaki dengan pakai pakaian yang ketat , sendat , berwarna sampai nampak macam Barbie bergerak . Dengan make-up nya amatlah tebal , lipstick merah  and more . Yeah , dulu Aina memang suka sangat nak pakai make-up tapi bila ingat balik , Aina will be like a clown . Hahaha . Ok tak lawak -..-

But , nowadays peoples are really weird . Diorang tak rasa pakai seluar warna warni like a rainbow and they can be a clown at a circus actually ? Hahaha . Sorry , kalau korang terambil hati . This is my online diary . What ever I like to do , this is mine , not yours .

Sebenarnya , Aina nasihat ni bukan untuk korang jea . This is for me too . Aina tengah perbetulkan niat nak jadi seorang yang baik . Even Aina tak dapat jadi MUSLIMAH SEJATI pun tak mengapa . 

Seriously , Aina nak berubah bukan sebab Aina akan masuk sekolah agama . Tapi , memang Aina betul-betul nak berhijrah . I am 13 and I suppose to start from my age . Aina tahu , maybe ramai kawan Aina and masyarakat yang pernah tengok Aina , kutuk sebab Aina nak berubah . Tapi , gladly me , nasib baik Aina tak terkenal macam artis . 

Aina bersangka baik sebenarnya dengan orang lain . Eventhough diorang nak tengok Aina dari sudut pandangan mana pun  , Aina tetap dengan pendirian Aina . Okay , sorry kalau bersangka buruk sebab kata korang akan kutuk Aina . I am inmatured person . Aina hanya hamba Allah yang lemah , hina , dan tak sempurna . Sama macam korang semua . Yes , you me , anyone .

Pada pendapat Aina lah kan , kalau kita nak jadi seorang muslimah , memadai kita jaga solat kita dulu . Ya ! Solat ! Solat tiang agama . Sebelum apa-apa solat tu penting dari segalanya . Menipulah Aina tak pernah tinggal solat . Even umur dah 13 ni pun Aina pernah tinggal solat . Waktu bila ? Rahsia antara Aina dengan Allah S.W.T . 

Pendapat kedua , perangai , adab dan cara percakapan kita . Adab tu Aina bolehlah control . Tapi perangai . Erm... Aina tengah cuba nak ubah perangai Aina . Perangai apa ya ? Biarlah rahsia.... Perangai kita dan percakapan kita yang tentukan hati kita macam mana . Kalau kita suka sebut perkataan tak elok , ada titik hitam dalam hati  kita ni . Mula-mula sikit , lama-lama , rupanya dah selonggok dalam tu . Astghfirullah .. Lagi-lagi kalau kita cakap dekat orang lain then dia terguris . Dosa cakap benda tak elok kita dapat , dosa guris hati orang lain pun dapat . 

Jadi , moralnya , jaga percakapan kita . Tak kiralah dengan siapa pun . Itu memang kena . Terutamanya perempuan. Tak manis sebenarnya kalau perempuan cakap benda tak elok . Boleh jatuhkan maruah . Bagi mereka yang suka cakap benda tak elok tu , lebih baik kita stop cakap benda tak elok dan lebihkan berzikir . In shaaa Allah :)

Dan terakhir , aurat perempuan . korang tahukan aurat perempuan dari mana sampai mana ? dah tahu bagus kalau tak , nyaknye ke kite nok cite sese . nyaknye kite boh ! Aina memang tahu , sekarang terkenal dengan gaya tudung perlbagai , hiasan manik and more . Aina cakap terus terang , Aina tak suka pakai baju manik lebih had . Nak manik pun , kat pergelangan tangan . Dah lebihh tu kira tabarruj . Yang pakai seluar warna warni tu tabarruj juga ya sayang semua ?

Citarasa perempuan ni pelbagai . Jadi jangan tanya why perempuan suka shopping . Perempuan dikurniakan 9 nafsu 1 akal . Haa ! Nafsu 9 , memang patut suka shopping . Lumrah sayangg , lumrah ! Okay, salah cerita bab shopping . Itu Aina update lain kali .

Perempuan nak shopping pun belilah pakaian yang menutup aurat . Baju bukan tak cukup kain , tak ketat , sendat . In shaa Allah  , lama-lama kita terbiasa lah nak pakai baju longgar-longgar . Bila kita pakai longgar-longgar , dapat sihatkan badan jugak tahu !

Jadi kesimpulannya , nak jadi Muslimah ada susah ada senang . Istiqamah itu penting dan terakhir , tetapkan niat kita . Lama-lama kita akan rasa , ya Allah . Tak boleh ungkap dengan kata-kata :') 

Okaylah Muslimah sejati sekalian , mungkin kalau ada tak faham tu  sorry ya ? Aina tak penuhkan lagi ilmu dalam dada . In shaa Allah , satu hari nanti , ilmu agama penuh , Aina akan cerita lagi ya ? Semoga bermanfaat :) Assalamualaikum warrahmatullah hitaala wabarakatuh !

2013 , Please be good .

Photobucket

Assalamualaikum and Hello readers .

Herm , tak lewat sangat kan Aina nak ucap Happy new year  ? Yeah . Takkan lambat -.- Baca tajuk di atas ? 


2013 , PLEASE BE GOOD !

Kan ? Dah baca kan ? Hahaha . Memang wish Aina banyak gilo ah ! Tapi , Aina bukan wish mengadap langit then say , dear stars , i like to wish bla bleng blong bling bla blor . I only like to wish to Allah only ;D

Perkara pertama yang memang Aina wish adalah , semua orang pun nak . Panjangkan umur kedua ibu ayah Aina supaya diorang dapat tengok anak diorang ni berjaya . Ya ! Betul ! Aina nak belajar kat Jordan macam kakak saudara Aina . Huuu . 

Ya Allah , aku mohon padamu , kau panjangkanlah umur kedua ibu dan ayahku . Selamatkanlah mereka dari kecelakaan dunia . Semoga keluarga ku dimurahkan rezeki Ya Allah . Berikanlah kejayaan kepada adik-adik ku , kepada ku , dan juga kedua orang tua ku . Berikanlah kami kebahagian dunia dan akhirat ya Allah . Semoga kami semua dapat bersatu kembali di syurga kelak ya Allah . Rabbana atina fiddunia hasanah , wafil akhirati hasanah , waqina a'zabannar , Aminn .
Ya Allah , hambu ini juga memohon kepadamu , semoga sepupuku mendapat sekolah yang terbaik ya Allah . Aku sentiasa mendoakannya Ya Allah . Engkau murahkan lah rezeki nya dan keluarganya . Bahagiakanlah mereka ya Allah . Aku amat menyayangi dia ya Allah . Dia lah yang banyak memahamiku dan perasaanku ya Allah . Rabbana atina fiddunia hasanah , wafil akhirati hasanah , waqina a'zabannar , Aminn .
Ya Allah , aku juga memohon kepadamu , kau berikanlah kejayaan kepada adik aku , Amjad ya Allah . Semoga dia memperolehi kejayaannya di dalam UPKK kelak ya Allah . Aku sebagai kakaknya mahu melihat kejayaan adikku ya Allah . Dialah harapan kedua ibu bapaku ya Allah . Kau lembutkanlah hatinya untuk menerima ilmu pengetahuan ya Allah .  Kau jauhilah dia daripada perkara mungkar ya Allah . Kau selamatkan lah dia dari azab api neraka ya Allah . Aminn .
Aina rasa tak cukup lah untuk mereka je . Okay my lovely friends . Aku pun ada doa untuk korang jugak . Tak kira lah BFF or what . Korang semua kawan aku :')

Ya Allah ,  berkatilah hidup kawan-kawanku ya Allah . Kau berikanlah kejayaan kepada mereka walau di mana mereka berada . Aku akan sentiasa mendoakan mereka ya Allah . Ya Allah , berkatilah persahabatan kami semua . Jauhilah kami dari azab api neraka ya Allah . Rapatkanlah lagi hubungan kami semua . Jauhilah mereka dari perkara mungkar . Selamatkanlah mereka dari kecelakaan dunia . Sesungguhnya aku amat menyayangi kawan-kawanku ya Allah . Aaminn . 
Alhamdulillah . Ini je lah kot bingkisan doa untuk korang-korang yang Aina sayang . Hihihihi . Doa diri Aina pulak ? Biarlah itu rahsia antara Aina dengan Allah S.W.T.  

Benarnya panjang lagi . Tapi Aina lagi suka panjangkan doa bila berdoa direct dengan Allah :) Hehehe . Untuk kawan Aina , Aina mintak satu je , doakan Aina bila Aina dha tak ada di atas muka bumi milik Allah .

Rasanya sampai situ je kot . Heheheh . Insya Allah , panjang umur Aina menaip lagi ya ? Sekian , wassalam :)









Dear Aisyah Bahiirah :')

Photobucket

Assalamualaikum and hello.

Oh ya . Semalam Aina tulis pasal entri ini kan ? Hehehe  Right now , Aina nak tulis pasal sorang kawan Aina ni . She is my new bestfriend . Tapi Aina macam dah kenal dia bertahun . Share cerita ini , itu . Ahh . Nevermind . Let's start .

You orang know ? Her name is Nur Aisyah Bahiirah . And.... she is beautiful and you have to know it . Dia ada blog . Here is the link

We about baru kenal dalam erm . 4/5 bulan cam tu ah . Betul ke ? Hahaha . Nevermind . Dia nak duduk asrama dah . Nanti Aina pun nak duduk asrama . Tapi , dia pergi dulu . Baru Aina pergi . Sepatutnya , I have to go same as her ! Bukan hari lain-lain .

Herm...  tak apalah . Bukan rezeki . Hehehe . Aina ingat lagi first time chat dengan dia . Rasanya dia suruhh follow blog dia maybe ? Hurm . Tak ingat lah . Tapi , Aina still ingat cemana Aina boleh gaduh . Heheheh . Aina ejek kawan dia , her name is Hairryna . 

Tapi Aina tak ingat Aina gelar dia apa . Benda tu settle hari tu ah . Aina jenis tak suka gaduh lelama . Hilang berkat dalam hidup nanti . Patut cari kawan dah cari lawan =='

Bila ingat balik , bagus jugak gaduh . kalau tak maybe sampai sekarang Aina takkan rapat dengan Aisyah :') Ehh ? Kau ni kan Aina -.-

Ermm . Apa lagi eh  nak cerita ? Hihihih . Dia sekolah kat mana nanti eh ? Sekolah Menengah Sains Banting . Act , ramai yang mintak situ . Aina tak mintak situ pun SBP Aina tetap tak dapat . Ouch . Sadlife =.'=


See that picture  ? OMG !! Dia lawakan ? Say yes , yes , yes . Muahahah . Aina tak pernah tengok dia . Tapi Aina agak dia tinggi lah *sangat*


Ni latest punya gambar . Jap Aina upload lagi eh ?




 Hahahahah . Ini tak latest mana rasa ? Huahuahua . Aku macam buat pameran gambar Aisyah dekat blog ni -.- Er... nevermind .  Sekali berkala-kala ==' 


Now I know why Danial loves her . Sebab dia comel , lawa , ayu  , cute , dan sekutu dengan nya . I am hoping satu hari nantti Aina dapat jumpa dia , cubit pipi dia . Tengok dari gambar aku tahu kau tembam Sya -.-

Sya , aku ada pesanan kat kau ni . Heheheh .
Dear Aisyah ,  Please dont forget me . I love you damn much . Entahlahh nanti minggu depan pagi-pagi aku nak chat dengan siapa. Takde dah geng nak masuk asrama . Aku kenal kau dengan Barique je kot yang nak masuk asrama nanti . Kat sana , kau jangan pandang lelaki lain eh ? Nanti Danial nangis , kau susah nak pergi Langkawi pujuk dia . *kidding* Lastly , aku doa kat kau , selamat sampai sana , jumpa kawan yang baik-baik , yang ikhlas kawan dengan kau . In shaa Allah :)

Back to the normal *flips hair* well well well . Aina dah tak tahu nak cerita pasal apa si Aisyah ni. Ahhh.  Itu je kot Aina nak pesan kat dia . Sebenarnya Aina rangka segulung tisu  tapi Aina dpt dua muka tisu je kot . Ahahaha . K tak lawak .

Erm , ok , ini je kot Aina nak cerita . Till then gaizzz . Bye ! And goodbye Aisyah Bahiirah :*


Aisyah kata I love you lah kat kita . eh eh eh ? Perahsannnn -.-

As Long I Love Them . ~

Photobucket

Assalamualaikum bakal jenazah semua :) Okay , it almost 2 days tak menaip right ? Hahaha . I am busy with my cousin , Alia . Dia sekolah kat SMKBBST . Patutnya Aina yang sekolah kat situ . BUKAN DIA ! *istighfar*

Tapi Aina tak kisah pun kalau tak sekolah situ dulu sebelum ke IMTIAZ . Aina kisah sekarang pasal kawan-kawan Aina yang dah hampir sebulan tak jumpa . Finally ! 3 Januari 2013 , I had met my friends ! Tapi tak keluar lah . Aina babai - babai bagai cenmtu jee . Hihihih . *what the name of friend is this ? * v.v

Ya Allah , korang tahu ? Aina rindu sangat-sangat-sangat-sangat-sangat kat kawan Aina . Aina rindu Ainina gelak PUNTIANAK . Aina rindu Iman kena ejek DORAEMON , Fatini buat muka COMEL , Athirah buat LAWAK dia , Syadiah buat suara KUCING , and more !

Tadi Ainina hantar message kat FB . Dia kata kalau Aina ikut ibu Aina ambik Alia , dia suruh Aina keluar dari kereta . Agaknya dia nak buat apa ? Mestilah nak peluk bagai apa semua. Memang Aina rindu nak gurau dengan dia , kena cubit dengan dia , rehat sama dengan dia . Ya Allah , Aina menangis time tu :') Dahlah Aina dah sedih pastu dia hantar message macam tu lagi ?

Subhanallah.... Aina tak dapat ungkap dengan kata-kata . Aina asyik nak nangis bila ingat kawan-kawan Aina . Tengok diorang balik dari sekolah sama-sama , ya , Aina mengaku , I AM JEALOUS MUCH ! Huuu :(

time RAYA 2012 haritu . Miss her damn !


 dalam bas nak pergi rombongan darjah 6 myb . hahah . we are lawak ! :P



 dia lawa kan ? NUR AININA BALQIS :***

Okay now , about FATINI FARRAHIN . The most cutest girl that I ever met :* Aina rindu nak tengok dia dengan NIyaz :( hahaha  . seheweettt gila couple tuu . And you know ? Dia pendek . HAHAHA  . sorry fatini . untuk menhangatkan dunia blog aku :P

Weh  , please don;t forget me . I'm beggin you :( Aku sayang kau weh . Gila-gila sayang . Nanti tak ada oranglah aku nak skype  . *kesat air mata* Huuuuu . Insya-Allah , one day , we meet again .  I know , we only plan , Allah yang tentukan :')

 baby pendek aku , FATINI FARRAHIN :*


kembarkah kami ? muahahahah . kening kami mahal ya ? :b

Ouh lupa pulak pasal DORAEMON saya :* My cuties baby IMAN AALIAH NADIAH . Yo ex head prefect ! Please be tinggi like me . *flip hairs* Hahah . I know  , dari dulu aku selalu bangga dengan tinggi aku . Dunno why . But aku harap kau tak terasa lah k Doraemon ? Please be kind and don't forget contact-contact me . Much loves , The tinggi person :b

Ohh... I know my face like , uhh I know , and I know Iman soo , soo comel you know?

Syadiyah and Iman . Abaikan dua orang fantastic baby kat belakang tu yea ?

4 of us ! Much-much loves ! From front , Iman  , Me , Fatini  and awesome Ainina


Le Syadiah . Ehh , sorry . Aku memang dari dulu lupa nama kau . Confuse nak eja cemana . Hahah . Okay , Syadiah ni happy go-lucky orangnya . Entahlah dia . She is like a model . Tinggi , putih . Please weh ! Tolong nikah dengan Kevin Lukas okay ? I wanna be your make-up artist . Hahaha ! Never forget you babe :*

with si comel , Fatini 

Ohh . At rumah Syad time ni . Birthday paghhtyy .

Main letak je -.- dengan Iman again !

And the last one , the .... entah apa aku nak gelar kau Athirah ==' Serious aku tak tahu !
Nevermind... Oh ya ! Dia kawan Aina , and korang dah tahu . Aina zero idea nak tulis pasal dia padahal banyak benda dia dah buat . Tak apa lah . But the important things , kau nver lupa kan aku k ? Please... huhhuuhuhu . Although kita tak brp rapat , i will never forget you ~ ~ ~ 

nahh . comelnya kau :*

time lepaking with gang . us ! but without Ainina :(

Wow , darjah lima kan ini? Hahah . Sorry , gambar kabur -.-


I will stop till here . Huhuhu  . Nah random photos . Main ambik je nii . Assalamualaikum and bye ! Adioss !










P/S : Ahh. Nak rasa lagi menangkap gambar with them :'(