Do not afraid to lose because the person who win had lose for many time .

Being A Muslimah ? Isn't difficult ?

Photobucket

Assalamualaikum dear Muslimah . Okay , testing nak speaking sebenarnya -..- Today , Aina want to talk about our title , "Being Muslimah ? Isn't difficult ?"

Okay , back to the normal . Bila Aina cakap pasal nak jadi seorang Muslimah , Aina teringat pulak perangai Aina sebelum nak jadi seorang Muslimah Sejati ni . Yes , its truly difficult for me . 

Dulu , I am wearing leggings . Yes ! L - E - G - G -I - N - G - S. Boleh bacakan ? Good . Good . Aina rasa selesa sangat pakai leggings , pastu pakai baju atas punggung . Serious , it was look weird . And korang tahukan seluar warna warni zaman sekarang ni ? Aina teringin sebenarnya nak pakai . Tapi , bila tengok balik , seluar macam tu amat terang and Aina rasa boleh tarik perhatian lelaki . 

Korang tahu ? Berdosa tarik perhatian lelaki dengan pakai pakaian yang ketat , sendat , berwarna sampai nampak macam Barbie bergerak . Dengan make-up nya amatlah tebal , lipstick merah  and more . Yeah , dulu Aina memang suka sangat nak pakai make-up tapi bila ingat balik , Aina will be like a clown . Hahaha . Ok tak lawak -..-

But , nowadays peoples are really weird . Diorang tak rasa pakai seluar warna warni like a rainbow and they can be a clown at a circus actually ? Hahaha . Sorry , kalau korang terambil hati . This is my online diary . What ever I like to do , this is mine , not yours .

Sebenarnya , Aina nasihat ni bukan untuk korang jea . This is for me too . Aina tengah perbetulkan niat nak jadi seorang yang baik . Even Aina tak dapat jadi MUSLIMAH SEJATI pun tak mengapa . 

Seriously , Aina nak berubah bukan sebab Aina akan masuk sekolah agama . Tapi , memang Aina betul-betul nak berhijrah . I am 13 and I suppose to start from my age . Aina tahu , maybe ramai kawan Aina and masyarakat yang pernah tengok Aina , kutuk sebab Aina nak berubah . Tapi , gladly me , nasib baik Aina tak terkenal macam artis . 

Aina bersangka baik sebenarnya dengan orang lain . Eventhough diorang nak tengok Aina dari sudut pandangan mana pun  , Aina tetap dengan pendirian Aina . Okay , sorry kalau bersangka buruk sebab kata korang akan kutuk Aina . I am inmatured person . Aina hanya hamba Allah yang lemah , hina , dan tak sempurna . Sama macam korang semua . Yes , you me , anyone .

Pada pendapat Aina lah kan , kalau kita nak jadi seorang muslimah , memadai kita jaga solat kita dulu . Ya ! Solat ! Solat tiang agama . Sebelum apa-apa solat tu penting dari segalanya . Menipulah Aina tak pernah tinggal solat . Even umur dah 13 ni pun Aina pernah tinggal solat . Waktu bila ? Rahsia antara Aina dengan Allah S.W.T . 

Pendapat kedua , perangai , adab dan cara percakapan kita . Adab tu Aina bolehlah control . Tapi perangai . Erm... Aina tengah cuba nak ubah perangai Aina . Perangai apa ya ? Biarlah rahsia.... Perangai kita dan percakapan kita yang tentukan hati kita macam mana . Kalau kita suka sebut perkataan tak elok , ada titik hitam dalam hati  kita ni . Mula-mula sikit , lama-lama , rupanya dah selonggok dalam tu . Astghfirullah .. Lagi-lagi kalau kita cakap dekat orang lain then dia terguris . Dosa cakap benda tak elok kita dapat , dosa guris hati orang lain pun dapat . 

Jadi , moralnya , jaga percakapan kita . Tak kiralah dengan siapa pun . Itu memang kena . Terutamanya perempuan. Tak manis sebenarnya kalau perempuan cakap benda tak elok . Boleh jatuhkan maruah . Bagi mereka yang suka cakap benda tak elok tu , lebih baik kita stop cakap benda tak elok dan lebihkan berzikir . In shaaa Allah :)

Dan terakhir , aurat perempuan . korang tahukan aurat perempuan dari mana sampai mana ? dah tahu bagus kalau tak , nyaknye ke kite nok cite sese . nyaknye kite boh ! Aina memang tahu , sekarang terkenal dengan gaya tudung perlbagai , hiasan manik and more . Aina cakap terus terang , Aina tak suka pakai baju manik lebih had . Nak manik pun , kat pergelangan tangan . Dah lebihh tu kira tabarruj . Yang pakai seluar warna warni tu tabarruj juga ya sayang semua ?

Citarasa perempuan ni pelbagai . Jadi jangan tanya why perempuan suka shopping . Perempuan dikurniakan 9 nafsu 1 akal . Haa ! Nafsu 9 , memang patut suka shopping . Lumrah sayangg , lumrah ! Okay, salah cerita bab shopping . Itu Aina update lain kali .

Perempuan nak shopping pun belilah pakaian yang menutup aurat . Baju bukan tak cukup kain , tak ketat , sendat . In shaa Allah  , lama-lama kita terbiasa lah nak pakai baju longgar-longgar . Bila kita pakai longgar-longgar , dapat sihatkan badan jugak tahu !

Jadi kesimpulannya , nak jadi Muslimah ada susah ada senang . Istiqamah itu penting dan terakhir , tetapkan niat kita . Lama-lama kita akan rasa , ya Allah . Tak boleh ungkap dengan kata-kata :') 

Okaylah Muslimah sejati sekalian , mungkin kalau ada tak faham tu  sorry ya ? Aina tak penuhkan lagi ilmu dalam dada . In shaa Allah , satu hari nanti , ilmu agama penuh , Aina akan cerita lagi ya ? Semoga bermanfaat :) Assalamualaikum warrahmatullah hitaala wabarakatuh !

No comments: